Windows XP, краят на поддръжката му и MSE

Последните няколко дни направо се разкъсахме от тичане по клиенти. Проблемът беше един и същ навсякъде. Компютрите с Windows XP и антивируса Microsoft Security Essentials внезапно бяха започнали при стартиране да плюят куп грешки и често да отказват да се подчиняват на мишката и клавиатурата.

Съгласно официалните съобщения се е касаело за бъг при ъпдейтвтането на MSE, който засягал предимно WIndows XP и Windows Server 2003, но и други операционни системи. Бил пуснат нов ъпдейт, който автоматично премахвал проблема. Всякакви спекулации, че по този начин Майкрософт се опитват да подтикнат клиентите си да престанат да използват XP и да купят по-новите им продукти, били напълно необосновани.

Без да коментирам по никакъв начин, ще споделя какво видяхме ние:

Видяхме засегнати компютри единствено с XP (и един със Server 2003) – всички с MSE, за които се грижим. От компютрите с Vista, WIndows 7 и Windows 8, за които се грижим, нямаше засегнат нито един.

Ъпдейтването на антивируса не решаваше проблема. (Може би сме го опитвали твърде рано, преди да е излязъл коригиращият ъпдейт.)

В повечето случаи компютърът продължава да се подчинява на мишката и клавиатурата. При този вариант затваряме всички съобщения за грешки, които излизат. След това можем да деинсталираме MSE и да сложим друга антивирусна програма.

В някои случаи компютърът престава да се подчинява на мишката и клавиатурата. При тях рестартираме машината и влизаме в Safe Mode. Там MSE не може да бъде деинсталиран, но може да бъде изключен сървисът Microsoft Antimalware Service, който е ключовата му част. При ново рестартиране и влизане в нормален режим MSE e неактивен и клавиатурата и мишката не забиват, така че може да бъде деинсталиран и подменен.

… Мисля си – Линукс е операционна система като всяка друга. Не е съвършен, има своите недостатъци. Но точно това под него няма да се случи. Най-малкото защото поне засега е безсмислено да му се слага антивирус. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>