SATA кабелчета

Днес се сблъсках с доста типичен в работата ни проблем – компютър, който непрекъснато създава проблеми при работата с харддиска. Обикновено в такива случаи човек проверява S.M.A.R.T. статуса на харддиска и нерядко открива, че е крайно време да го смени. В този случай обаче статусът на харддиска беше чудесен. Къде може да е проблемът?

Първото, за което се мисли в подобни случаи, са остарели SATA кабелчета – информационните кабели на дисковете. Колкото и да ви е странно, тези кабели остаряват с времето. Качествени могат да издържат и над десет години; некачествени обаче може да издържат и не повече от година. Прехвърлянето на информация по остарелия кабел става все по-трудно. От един момент нататък информацията може дори да започне да се губи.

В такъв случай кабелът се сменя с нов и работата на харддиска се проверява отново. Ако внезапно той заработи прилично, можете да се поздравите с отремонтирането на машинката. Разбира се, преди тестването е полезно да проверите за омазвания на файловата система, получили се заради старото кабелче.

А ако нямате нов SATA кабел подръка, а нуждата от ремонт е изключително спешна? Една дребна хитрост: откачете и избършете много добре от праха старото кабелче, изправете го внимателно и го включете с разменени краища. Надали ще работи добре повече от седмица-две, но ще имате времето да вземете ново и да го смените.

Друго решение, невероятно маймунско но понякога единствено достъпно (особено ако някой „майстор“ вече е обръщал кабелите и после не ги е сменил), е да размените кабелчетата на харддиска и оптичното устройство. Ако не са твърде некачествени, скоростта на стареенето им зависи и от използването, а кабелчето на харддиска се използва хиляди пъти повече от това на оптичното устройство. Отново го използвайте само като временна мярка, докато успеете да се снабдите с нов кабел и да го поставите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>