S.M.A.R.T. статус на харддиска

Сравнително важен компютър при клиенти беше започнал да се държи странно. Току-виж забие, без да остави никаква информация защо. След поредното забиване XP-то провери най-старателно харддиска, но не каза нищо лошо. Какъв ли може да е ядът?

Отговорът излезе от проверката на S.M.A.R.T. статуса на харддиска. Той най-недвусмислено обявяваше, че му остават вероятно само часове живот. Уви, Windows няма навика да проверява този тъй важен параметър. Тук-там понякога се намират програмки, чрез които можете да видите част от данните от него, но понякога точно най-важните липсват. Как да го проверите?

Отидете на www.knoppix.com и си свалете най-новата версия Knoppix. Към седемстотин мегабайта .ISO файл е – опечете го на CD и стартирайте компютъра от него. След малко зареждане (CD-то е бавен носител, особено когато е компресирано) ще се окажете в LXDE – една от графичните среди за Linux. Не се плашете, не хапе. :-)

Долу вляво ще видите аналога на бутона Start. Цъкнете го и от излязлото меню в System открийте Konsole. Стартирайте тази програмка и ще се окажете на Ужасяващия Команден Ред на Линукс. Същият този, с който ще ви плашат доста хора. Вие обаче не се плашете, а наберете следните команди:

su -
smartctl -a /dev/sda | less

Първата ви дава администраторски достъп, който е необходим, за да стартирате втората. А втората ви показва подробен списък на всички данни от S.M.A.R.T. статуса на първия ви харддиск. (sdb е вторият, ако го имате, sdc – третият и т.н. по азбучен ред.) Скролирайте малко надолу със стрелките и ще видите нещо като табличка с показатели. Един от тях се нарича Reallocated Sector Count. Погледнете колонката Raw Value (обикновено е най-дясната). Тя показва колко са реалокираните сектори по диска ви.

Всеки харддиск си има живот. Рано или късно повърхността на магнитните плочи се съсипва тук или там и четенето и записът на това място стават невъзможни или поне ненадеждни. А то е част от някой сектор – блокчетата, в които се записва информацията по диска. Иначе казано, рискувате да изгубите записаните в него данни.

За да не се случи това, съвременните дискове следят за качеството на записа. Ако то започне да спада някъде, те запомнят това място като ненадеждно и започват да използват вместо него частичка от специалното им резервно място. Иначе казано, те „преместват“ сектора в резервното пространство – „реалокират“ го. Започнат ли по харддиска ви да се появяват такива сектори, обикновено животът му е към края си. А станат ли твърде много, резервното място на диска ще свърши и ще започнете да губите информация.

Стане ли показателят Reallocated Sector Count различен от нула, нещата не са добри. Докато е още 2-3, просто дръжте диска под око. Качи ли се обаче над 10, колкото по-скоро смените диска, толкова по-добре. Новите започват да се появяват все по-бързо, и е възможно за само няколко дни (ако дискът се използва непрекъснато – дори за часове) да стигнат максимума. (Който е различен за различни марки и размери дискове – за някои е не повече от стотина броя.) Оттам нататък следва загубата на информация, а не много по-късно – и пълният отказ на диска.

В нашия случай броят на реалокираните сектори беше 82. Веднага свързахме диска като втори към друга машина и източихме от него цялата информация. Нов диск, инсталация, възстановяване на информацията, щастлив клиент.

(После в офиса си направихме експеримент колко работа още ще издържи този диск, преди да откаже напълно. Резултатът беше 47 минути.)

One Response so far.

  1. […] с харддиска. Обикновено в такива случаи човек проверява S.M.A.R.T. статуса на харддиска и нерядко открива, че е крайно време да го смени. В […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>