Нает специалист или договор за поддръжка?

Изгодно ли е да сключиш договор за поддръжка с фирма, вместо да наемеш свой специалист?

Понякога – не:

   • Ако имате над 50 компютъра, наемането на специалист е оправдано; също и ако са по-малко, но фирмата има достатъчно ИТ работа, за да уплътнява работното време на поне един ИТ специалист.
   • Ако няколко фирми, помещаващи се в съседство, можете да съберете също толкова ИТ работа, може да е изгодно да назначите един специалист, който да обслужва всички фирми.
   • Мънички фирми, собствениците на които имат добри ИТ познания, или приятели-специалисти, могат да използват техните услуги при случайни проблеми.
   • Ако имате във фирмата си човек, който разбира от компютри (днес всеки българин разбира не само от медицина и футбол, но и от компютри), може да си струва да му освободите част от времето, за да поеме ИТ поддръжката.

(И като оплеска нещата ни се обадете. :) )

   • Наетият специалист реагира на проблемите веднага, докато фирмата за поддръжка, особено в голям град, трудно може да дойде за по-малко от час.

(Ако наетият специалист не е отишъл да пие кафе незнайно къде, или до една фирма за едни части още от сутринта, или пък в момента трябва да оправи сървъра и не може да ви обърне внимание…)

Често обаче договорът за поддръжка с фирма е за предпочитане:

 • Фирми с до около 40 компютъра рядко имат достатъчно работа, за да уплътнят времето на ИТ специалист – а заплатите и осигуровките на добрите ИТ специалисти са високи; оборудването на работно място за него също струва пари. (По-начинаещите, след като се изучат на гърба и за сметка на който плаща евтино, отиват другаде за висока заплата.) Абонаментната такса към фирма за поддръжка най-често е чувствително под брутните разходи по-добър ИТ специалист.
 • ИТ специалистът ползва отпуски, боледува и т.н. Поддържащата фирма е винаги на разположение. Ако възникне голям проблем, тя може да изпрати няколко души, за по-експедитивно справяне.
 • ИТ е широка специалност – един човек рядко е добър във всичко. Фирмите за поддръжка имат различно профилирани служители, и покриват много повече диапазон от кой да е отделен специалист. Същото важи за опита, контактите, информацията за нови неща…
 • Много малко ИТ специалисти работят от душа и сърце; повечето са обикновени служители, които мислят само за заплатата си. (А тъй като са дефицитни, и другаде ще взимат отлична заплата.) Фирмата за поддръжка има много повече стимул да си върши работата както трябва – на нея сте й не работодатели, а клиенти, а клиентите винаги не достигат, и всеки клиент е ценен!
 • Дори ако назначаването на ИТ специалист е оправдано, истински добрите работят срещу почти европейски заплати – а 99% от ангажиментите им ще са по силите и на не чак експерт. Назначаването на човек с по-малко опит, и сключването на договор за експертна поддръжка с фирма може да се окаже по-удачният във финансово отношение вариант.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>