Интеграция на свободен софтуер

open source softwareНапоследък бизнесът е все по-притиснат между високите цени на софтуера и заплахата от неприятности, ако не ги плаща. Не всеки бизнес обаче знае, че има и софтуер, който е свободен. Който върши чудесна работа, и може да бъде използван легално, без да трябва да се плаща и стотинка за закупуването му.

Всъщност, свободният софтуер не е просто безплатен – той е свободен, което е по-ценното. Пишат го хората, които го използват – не се очертава той още да е нужен и полезен, но фирмата зад него да го изостави, заради променени бизнес-планове. Не се очертава той да е сиренце в нечий капан, какъвто и да е капанът. И често е по-читав от прехваления комерсиален, въпреки че не сте чували за него – просто никой не плаща милиони, за да го рекламира. Хубавите неща никой не ви ги предлага насила.

Не всички, но много обичайни програми имат свободни аналози. И не винаги свободните аналози са точни копия, или вършат точно същото – но често са достатъчно сходни като функции. Ако легализацията на софтуера ще ви струва твърде скъпо, може би си струва да пробвате свободния софтуер.


(Кажете от какво имате нужда – ще се опитаме да ви подберем подходящ свободен аналог. Ако искате, ще го инсталираме и свържем с останалата част от системата ви. Ако ви хареса – с удоволствие ще го поддържаме. Пробата не се заплаща от вас.
Ако искате да опитате и сами - тук можете да видите свободните аналози на някои най-популярни комерсиални програми.)